Induló pszichodráma
csoport

A csoport megtartó erejével és bölcsességével, két vezetővel, játékosan, életre szóló élmény, tartós hatással.


Jelentkezés

Mi is az a pszichodráma?

A pszichodráma egy csoportos önismereti és terápiás módszer. Ennek során kapcsolati mintázatokat korrigálunk, új kapcsolódási lehetőségeket próbálhatunk ki, bennünk élő gátakat, hiedelmeket szabadíthatunk fel, traumákat, veszteségeket dolgozhatunk fel, kipróbálhatunk eddig ránk nem jellemző viselkedési elemeket, kapcsolódhatunk eddig elzárt énrészeinkkel, személyiségvonásokkal. Mindezt játékos formában a dráma, színjátszás segítségével tesszük, ahol a színdarab megalkotói mi magunk vagyunk.

Miért érdemes a pszichodrámát választanod?


Kipróbálnád?

Kérdések, amikre választ kaphatsz egy önismereti pszichodráma csoportban:


Tedd fel az első kérdésed!

Vélemények

„Nagy türelemmel kísért Aranka, amikor egy testi tünetem kapcsán szomatodráma játékot vezetett nekem. Végig biztonságban éreztem magam, kedves, figyelmes kísérő volt. Néha elbizonytalanodtam, mi is legyen a következő lépés, ilyenkor bátorított. Mindig volt a tarsolyába egy olyan lehetőség, mellyel továbblendített a holtponton. Meleg, együttérző, nagyon jó humorú. Szívből ajánlom; nagy tapasztalattal rendelkező, emberséges hozzáállású szakembert ismertem meg személyében.”

Zemó Enikő
„ Arankában azt szeretem, hogy amikor nála vagyok, nincsenek jó vagy rossz válaszok. Mindig nyugodt, hagy nekünk időt, hogy ráérezzünk a helyzetre, ami akkor, ott éppen feltárul bennünk. Amikor eljövök tőle egy végigjátszott nap után, mindig úgy érzem, hogy lepakoltam egy kicsit a már régóta magammal hurcolt szorongásból.
A szomatodráma játék érdekesség számomra, hogy mindig egy új meglepetéssel szolgál, felszínre hoz már rég elfeledettnek hitt emlékeket, amiket az adott helyen, Aranka biztonságos irányítása mellett, újra átélve könnyebben elengedek.
Az is mindig meglepetés, hogy kik az aznapi társak a játékban, és hihetetlen, hogy néha ott reggel találkozunk először, az elválásnál mégis olyan, mintha már évek óta ismertük volna egymást. A játék valahogy mindig egy meleg, bensőséges hangulatban zajlik.
Biztonságos érzést nyújt, hogy ha szükségét érzem, Arankánál mindig van módom egy nem túl távoli időpontban egy jó kis szomato dráma játékra.“

Dr. Tóth Eleonóra
„Szívből ajánlom Arankát, felkészült SzakEmber, különlegesen kifinomult figyelemmel rendelkezik!
Szomatodrámát kislányom szívproblémája kapcsán kértem tőle. A biztosan műtendők listájáról szépen lekerült a neve, és az orvosok is csak ámultak, hogy mitől is gyógyul… Természetesen sok együttható eredménye lehet, azonban a módszer segítsége nem kérdés számomra. Szeretettel köszönöm Arankának és azoknak a csodálatos embereknek, akik adták magukat a folyamathoz.”

Frankó Mazács Zsoa
Arankával egy szomatodráma állításban dolgoztunk együtt. Ami nagyon megragadt bennem az Aranka értő figyelme, tökéletesen támogató, szeretetteljes jelenléte volt. Öröm volt vele dolgozni, végig pozitív energiával adott erőt, és sokat segített egy trauma feloldásában, a gyógyulásban. (Arató Mónika)
“Azért szeretek Arankánál szomatodrámázni, mert érzem, hogy nála nem egy futószalagon érkező megoldandó feladat vagyok, hanem egy számára személyesen értékes ember.”

Viola Beáta

Hogyan zajlik?

A csoportmunka az MPE Képzési Rendje szerint folyik. 120 órában beszámítható önismereti óraként, vagy a pszichodráma képzésbe. A tanfolyam körülbelül egy évig tart.

Csoportunk fókuszában az önmagunkkal és a másokkal való kapcsolat áll. Igazi kaland találkozni valódi  önmagunkkal, rejtett kincseinkkel, nehézségeink mélyebb hátterével. A csoportot elsősorban azoknak ajánljuk, akik hitelesebb önértékelésre vágynak, kapcsolati konfliktusaikat hatékonyabban szeretnék megoldani, érettebb  tartós kapcsolatokat szeretnének kialakítani. a pszichodráma csoportot minden esetben két vezető tartja.

Időpont, helyszín és árak

Havonta egy szombati napon (15 alkalommal) 9:30-18 óráig, vagy kéthetente péntek délután (30 alkalommal) 16-20 óráig kerül sor a találkozásra. A 8-12 főből álló csoportot a harmadik alkalommal zártnak tekintjük, új tagokat nem veszünk fel.

Helyszín: Budapest, XIII. Visegrádi u. 19., IV. emelet 1. (kaputelefonon a 47-es kód)

Tiszteletdíjak: 1700Ft/ terápiás óra, azaz 8.500Ft/délután vagy 17.000Ft/nap

Jelentkezés

Jelentkezni az alábbi űrlapon vagy e-mailben illetve telefonon is lehetséges!

A jelentkezés első lépése egy személyes beszélgetés (telefonon), amely körülbelül 45 perces. Itt bemutatkozhatunk egymásnak és feltehetjük egymásnak kérdéseinket.

E-mail: aranka.lado@gmail.com
Telefon: 06/20-539-30-59

Jelentkezés

Facebook oldal:


Facebook

PATAKINÉ LADÓ ARANKA

Gyakran ismételt kérdések

Kell-e hozzá színjátszási tapasztalat vagy készség?

Egyáltalán nem kell!

Saját történeteinket jelenítjük meg a csoportban, amikhez a szereplőket a csoport tagjai közül választjuk ki. Nincs semmi előre meghatározva, nincsenek jól vagy rosszul megjelenített történetek, hiszen saját élményekkel, emlékekkel, érzésekkel és gondolatokkal dolgozunk. a hangsúly azon van, hogy Te mit éltél át, mit éreztél, mit gondoltál akkor és ott. A csoportvezetők feladata, hogy a szükséges instrukciókat és segítséget megadják. Neked csak kíváncsiságra, motivációra és egy kis bátorságra van szükséged, hogy belevágj.

Honnan tudják számomra teljesen idegenek, hogy mit játsszanak el, amikor mondjuk az házastársammal való visszatérő veszekedéseket akarom kibogozni?

Onnan, hogy mindent „előjátszol” neki. Ennél a példánál maradva: először megmutatod, hogy a házastársad hogyan beszél, miket mond, hogyan viselkedik egy ilyen veszekedésnél, s a másik csoporttad ezt minél pontosabban visszaadja. Fordítva is így működik, neked sem kell kitalálnod más viselkedését, csak utánoznod kell, amit előjátszanak neked.

Ha kiválasztanak egy szerepre, mondhatom-e, hogy nem akarom eljátszani?

Természetesen igen. Nem kötelezünk semmire, ami neked valamilyen okból kifolyólag nem komfortos.

Azt hallottam, hogy minden alkalommal egy valakinek a történetével foglalkozunk. Akkor a 15 alkalom alatt jó, ha egyszer sor kerül rám?

Erre a kérdésre két módon is válaszolunk: egyrészt, nem csak „nagyjátékok” vannak, amikor egy ember történetével foglalkozunk, hanem vannak kisebbek is, amikből több is belefér egy alkalomba. Emellett csoportjátékok is vannak, amikor mindenki dolgozhat magán.

Másrészt pedig, talán máshol már megtapasztaltad, hogy az emberi történetek sokszor „összeérnek”. Hogy nagyon is ismerős, amit a másik elmesél, mert te is voltál már hasonló helyzetben, vagy ha nem is vele, a története egy másik szereplőjével tudsz azonosulni. A pszichodrámában is így történik: amikor ki leszel választva egy szerepre, az nem csak lehetőség arra, hogy segíts egy csoporttársadnak, hanem lehetőség arra nézve is, hogy a saját működésedből megérts valami újat.

Mi van, ha én nehezen nyílok meg idegenek előtt? Akkor is való nekem egy pszichodráma csoport?

A csoport sok olyan tud adni, ami segíthet is abban, hogy mások előtt magabiztosabbak legyünk, pontosabban fejezzük ki gondolatainkat, érzéseinket. Ha valaki nehezebben nyílik meg, az teljesen rendben van. Senki nem fog sürgetni, legfeljebb bíztatunk és igyekszünk segíteni abban, hogy hasznos legyen számodra a csoport. A csoportnak van egy dinamikája, s ahogy egyre többet nyílnak meg, úgy egyre erősebb a csoport bizalmi légköre, a „megtartó ereje”, és ez a lassabban megnyíló csoporttagokat is segíti, hogy meg merjék mutatni a saját történetiket.

Az első interjú – vagyis az a személyes beszélgetés, amire hívunk a csoport indulása előtt – lehetőségek ad arra, hogy benyomást alkotva egymásról közösen döntsük el, hogy az adott csoport-e az, ami téged leginkább segíteni tud most az utadon, ellenkező esetben pedig más önismereti csoportot vagy módszert javasolunk neked.

Mire jó, ha egy régi sérelmemet újra játszom a pszichodrámán? Ezzel nem inkább csak felszakítom a régi sebeket?

Vannak sebek, amik begyógyulnak, és vannak, amikre nem nézünk rá, de ott maradnak az évek múltával is. Az a tapasztalat, hogy ez utóbbiak belülről feszítenek, tévutakra vihetnek, és bizonyos helyzetekben újra meg újra megkapargáljuk őket. Ezekkel a sebekkel fontos foglalkozni. Attól még, hogy egy sérelem vagy egy trauma régi, nem jelenti azt, hogy nincs ránk hatással a jelenben. Sőt, minél régebbi, annál régebb óta hordozzuk, talán annál nehezebb lerakni is. A pszichodráma alkalmas arra, hogy ne csak szóban engedjük el a régi traumákat, hanem egész lényünkkel átélve megszabaduljunk tőle. „A második átélés megszabadít az elsőtől”.

A pszichodrámával párhuzamosan szeretnék folytatni más önismereti módszer is. Jó-e, ha közben folytatom az egyéni terápiámat, vagy más módszerrel dolgozó csoportba is eljárok?

Alapvetően azt javasoljuk, hogy köteleződj el egy módszer mellett. Ha elkezdesz járni a pszichodráma csoportba,

Mit jelent az, hogy az első pár alkalom nyílt és utána el kell köteleződni?

A csoportvezetők döntésétől függően az első 2-3 csoportülés lehet „nyílt alkalom”. Ez egyfajta kóstoló, amin részt tudsz venni, meg tudod tapasztalni, hogy szeretnél-e tagja lenni az adott csoportnak. Ha úgy döntesz, hogy folytatni szeretnéd, akkor viszont arra kérünk, hogy maradj végig a csoport tagja és lehetőleg minden alkalomra gyere el. A zárt csoportokban jobban lehet dolgozni, nagyobb a bizalom a csoporttagok között. Az a tapasztalat, hogy ha egy csoporttag nem tud jelen lenni,

Nekem nincs semmi komoly lelki bajom. Akkor is van értelme egy önismereti csoportnak?

Nekem nincs semmi komoly lelki bajom. Akkor is van értelme egy önismereti csoportnak?

Hogyan kell elképzelni egy pszichodráma alkalmat?

A legjobb válasz erre, hogy gyere el és tapasztald meg! 🙂

A pszichodrámán teret kap a verbalitás is, azaz a csoporttagok mesélnek arról, hogy milyen élmények érték őket, kit mi foglalkoztat, esetleg kinek mi okoz a jelenben nehézséget, vagy éppen milyen terveket, vágyakat szövöget. A szóbeliség mellett fontos része a munkának a testi átélés is, így mindig van nonverbális, mozgásos játék is. Egy alkalommal vagy az egész csoportnak van lehetősége a közös önismereti munkára, vagy pedig, a csoport döntése alapján egy-egy csoporttag és az ő témája kerül fókuszba. Ekkor veszi kezdetét pszichodráma játék, ahol a cselekvés, az érzelmi és indulat átélés és a gondolati belátás is fontos szerepet játszik.

A pszichodráma egyik szabálya a rendszeresség, ezért a csoporttagoktól az első nyílt alkalmak után elköteleződést kérünk


További információ, egyéb csoportok és konzultációk >